Design av små kort + därför har jag svårt att slänga ”dåliga” bilder

Hej på er! Hur mår ni?

Mitt humör är lite upp och ned just nu. Försöker inte tänka så mycket på det, utan låta det komma, stanna en liten stund – och sedan gå vidare. Min hy är ganska kass, som ni kan se på bilden ovan. Utslag, finnar och blemmor lite här och var i ansiktet. Äh. Det är väl en ”sån period”.

Nåja. Jag tänkte egentligen skriva om någonting helt annat…

Ni som följt mig ett tag eller känner mig, ni vet att jag tycker väldigt mycket om att jobba med grafisk design och formge posters, logotypes och dylikt. För ett tag sedan fick jag en förfrågan från min vän Erika, även kallad Ikkan, som är guldsmed och smyckedesigner i Alingsås. Hon ville beställa ett gäng små kort att ha i sin butik och kunna sälja som små ”gåvokort”.

Jag hade lite problem till en början med designen. Eftersom jag fick helt fria tyglar, och jag har så mycket nedladdade free fonts (typsnitt), bilder, texturer och faen hans moster – så hade svårt att bestämma mig. Ni vet, när allt är möjligt – hur börjar man?

Jag gjorde ett par prover, testade, ändrade, olika typsnitt, olika färger, clean bakgrund, rörig bakgrund…det tog tid.
Och det krävdes svordomar.

Jag visste att jag ville ha naturnära färger. Grönt, beige, grå, sand, sten, trä…
…utan att det blev för övertydligt. Jag ville ha det en aning abstrakt. Inte en tydlig blomma som tar all uppmärksamhet ur kortet. Ville inte heller ha det särskilt ”perfekt” och tillrättalagt. Det har vi sett förut; gratulationskort med bilder på blombuketter, nallar och allt. Inget fel i det – men det är ingenting jag dras till.

Efter ett tag hade jag fått fram ett resultat jag själv tyckte väldigt mycket om.

Varje kort har en unik design. Motiven i bakgrunden skiljer sig från varandra, de skiftar även lite i färg – men har en ton som matchar varandra och är, enligt mitt tyckte, väldigt vackra tillsammans. De sticker inte ut för mycket, men har ändå en lite mörkare och dovare ton än många kort jag tidigare sett.

Jag designade även kort som Ikkan kan skicka med i samband med att hon skickar ut ordrar från sin webshop. En så enkel, men fin och personlig gest som gör så mycket när man får hem grejerna.

Jag ville ha mer en känsla än en tydlig bild på korten, och det tyckte jag att jag fick till. Budskapet skulle vara tydligt, men inte för ”svulstigt” och för tjockt, därför tycker jag den här lätta skrivstils-texten som ser väldigt handwritten ut blev väldigt fin tillsammans med dem ”harmoniskt röriga” bakgrunden.

Om ni studerar bilderna så ser ni att korten inte innehåller enbart en bild, utan jag har gjort som en dubbelexponering i Photoshop där jag lägger bilder i lager uppepå varandra och sedan tonar in dem i varandra. Suddar lite, tar bort och ljusar upp vs mörkar ner det jag vill lyfta respektive det jag vill tona bort. Det är väldigt roligt sätt att göra bilder lite mer intressanta och drömska, tycker jag.

Därför tycker jag att det är väldigt svårt att ta bort bilder som har blivit såkallat ”fel”.
Om skärpan sitter på fel ställe, kanske känns det lite otydligt, rörigt eller om det har blivit ”fartränder” av rörelseoskärpa, exempelvis.
Dessa bilder kan passa alldeles utmärkt till den här typen av design, där det inte är meningen att allt ska vara så tydligt, utan det istället är en fördel om det är lite underexponerat eller skärpan sitter helt åt fanders. Det krävs lite för betraktaren att studera bilden ett tag. ”Vad är det för något?”, ”Aha, en blomma – men vad är det för blomma?”.

Flera utav dessa kort har jag använt bilder som jag tänkt att kasta i papperskorgen vid första anblick, men har låtit dem ligga kvar i den där bildmappen – och nu, sisådär ett halvår efter att dem togs – så kommer det till användning.

Därför tycker jag att man…
1. Släng inte bilder DIREKT, utan låt dem ”gro” ett tag och se om de finns ett nytt användningsområde du först inte hade tänkt på.
2. Våga fotografera i lite märkliga vinklar. Gå väldigt nära, låt en blomma vara så nära kameralinsen att det rubbar skärpan lite.

Bilden ovan är ett exempel. Den första oredigerade bilden. Det finns ingen riktig tydlig skärpa. Åtminstone är den inte där man ”vill” att den ska vara. Bilden är lite rörig och man förstår inte riktigt var man ska titta. Ett grässtrå är väldigt nära kameralinsen och stör lite i överkant…
Trots att jag kände när jag laddade in bilderna i datorn att den här bilden inte var så bra, så behöll jag den. Och genom att låta den gro, ge den tid och sedan lite kärlek i bildbehandlingsprogrammet, så ser jag nya möjligheter, att den definitivt skulle kunna fungera som en bakgrund till en poster eller ett nytt litet kort.
Och använder du inte Photoshop, Lightroom eller andra redigeringsprogram så regelbundet som jag gör, så kan man göra väldigt mycket utan bildbehandlingsprogram. Genom att bara beskära extremt hårt, gå väldigt väldigt nära en liten del i bilden kan göra stor skillnad också!

Det här är bara en liten del av hur jag tänker kring redigering. Framöver så tänker jag att jag skulle kunna skriva lite mer om det. Både för att lära mig själv mer om mina programvaror, samt att det är roligt att tipsa andra om hur man kan tänka kring fotografering och redigering.

Tack för att ni läste!
Pusselipusselipuss!


Lämna ett svar